Primul ajutor în drumeții
Drumețiile reprezintă o activitate îndrăgită de pasionații de natură și aventură, oferind ocazia de a explora peisaje spectaculoase și de a te conecta cu mediul înconjurător. Totuși, în timpul acestor expediții, pot apărea situații neprevăzute care necesită pregătire și atenție. Iată câteva aspecte importante de urmarit pentru a te bucura de o experiență în siguranță.
Înainte de a pleca la drum, consultă aplicația Salvamont, unde poți găsi informații utile și de real ajutor în cazul unor accidente nedorite sau al rătăcirii pe traseele montane.
Pentru a limita pe cât posibil riscurile, nu te abate de la traseele marcate, echipează-te corespunzător, interesează-te despre flora și faună din zonă și, mai ales, fii pregătit să iei măsuri în caz de situații neprevăzute.
Primul ajutor în cazul unor accidente minore
Leziunile superficiale, cum ar fi escoriațiile (zgârâieturile), se spală cu apă și săpun, dacă este disponibil, iar dacă în continuare vor fi expuse la mizerie (praf, pământ etc), se acoperă cu un plasture, pansament sau o bucată curată de material.
În cazul tăieturilor profunde, este esențial să curățăm cu grijă zona din jurul plăgii cu apă (dacă sângerarea nu este prea puternică), apoi să aplicăm presiune directă asupra plăgii cu un bandaj sau o compresă, menținând această presiune până la oprirea sângerării. Aceste măsuri ajută la prevenirea infecțiilor și la controlul sângerării.
Dacă plaga a fost produsă de un obiect metalic, cu sau fără urme de rugină, este recomandat ca în următoarele 48 de ore să faci și un vaccin antitetanos.
Dacă ai căzut, te-ai lovit sau ți-ai “sucit” piciorul, dar poți călca pe el și îl poți mișca fără să te doară extrem de tare, cel mai probabil ai o entorsă. În caz de entorsă este recomandat să eviți mișcarea articulației afectate, să aplici o compresă rece pentru a reduce umflarea și să utilizezi un bandaj elastic pentru a oferi suport.
Dacă membrul afectat stă într-o poziție anormală, mișcarea îti este afectată serios sau devine chiar imposibilă, până la proba contrarie ai o luxație sau chiar o fractură. În cazul luxațiilor și al fracturilor, este important să nu încerci să repoziționezi membrul afectat.
În schimb, încearcă să-l imobilzezi:
- Obiectivul este să imobilizezi articulațiile de deasupra si dedesubtul fracturii. De exemplu, dacă ai o fractură de tibie, imobilizezi atât genunchiul, cât și glezna.
- Aplică câte o atelă de-o parte și de alta a membrului, păstrând poziția. Poți confecționa o atelă din orice obiect ferm ai la îndemână. Asigură-te că sunt suficient de lungi pentru a acoperi două articulații.
Important!
În cazul unor fracturi la nivelul gâtului sau coloanei, nu muta trupul persoanei, deoarece mișcarea poate cauza leziuni ale nervilor. Dacă totuși situația impune ca persoana să fie mutată, asigura-te că atât capul, cât și spatele sunt complet imobilizate. În astfel de situație sau dacă te confrunți cu o fractură deschisă (osul trece prin piele), sună de urgență la 112.
Primul ajutor în cazul înțepăturilor de insecte sau mușcăturilor de viperă
Muscăturile de insecte pot crea și ele neplăceri, cele mai sensibile zone fiind zona feței și a gâtului. Compresele cu apă rece aplicate local au efect antiinflamator, fiind benefice pentru astfel de muscaturi. Alergiile pot să nu apară de la primul contact cu aceste insecte, dar e bine să fii totuși pregătit și să ai la tine un antihistaminic. Dacă stii ca esti alergic, consultă-te cu medicul alergolog, care îți poate recomanda inclusiv un stilou cu adrenalină pentru situația unor reacții alergice severe.
Înainte de a pleca la drum, verifică flora și fauna specifice zonei în care vei face traseul. În situația unei mușcături de viperă, îndepărtează-te de ea și NU încerca să o prinzi, ci doar fă o fotografie dacă poți, pentru a fi mai ușor de identificat de către un specialist. Așază-te în poziția de semi-șezut, cu membrul afectat mai jos decât nivelul inimii. Rămâi calm și limitează-ți mișcările astfel încât să reușești să menții un puls scăzut și nu încerca să extragi veninul. Este de preferat speli zona cu apă și săpun, daca ai posibilitate, apoi să bandajezi nu foarte strâns, pentru a încetini diseminarea veninului.
Cere imediat ajutor de specialitate, pentru că, în astfel de cazuri, este obligatorie administrarea de serul antiviperin.
Ce să iei cu tine in rucsac pentru a fi pregătit în caz de prim ajutor?
- Antiseptic / spray dezinfectant pentru răni
- Medicamentatie (pentru alergii, durere)
- Săruri de rehidratare
- Bandaje și comprese sterile
- Mănuși de unică folosință
- Cutter, foarfece sau orice obiect pe care-l poti folosi pentru a taia bandajele sau imbracamintea
- Folie izotermă
- Cremă de protecție solară (în funcție de anotimp)
Știai că folia izotermă are un dublu rol? Aceasta are 2 fețe: una aurie și una argintie. Partea aurie protejeaza pacientul de frig și este utilă în cazul degeraturilor, iar partea argintie protejează pacientul de căldură și este utilă, de exemplu, în cazul febrei foarte mari, pentru că menține o temperatură optimă a organismului.
Articol realizat cu sprijinul voluntarilor Fundației pentru SMURD