Descoperă mai multe măsuri de prim ajutor
Până la sosirea ajutoarelor, fiecare secundă contează. Învață care sunt principalele măsuri de prim ajutor pe care le poți aplica în caz de sufocare, stop cardiac, sângerare, contuzii și alte situații urgente, din materialele de mai jos.
Care sunt cei 3 pași de ținut minte atunci când vrei să acorzi primul ajutor?
PROTEJEAZĂ – asigură-te că locul accidentului este sigur înainte de a interveni
ALERTEAZĂ – apelează serviciile de urgență 112 și transmite toate informațiile utile
SECURIZEAZĂ – urmează sfaturile operatorilor 112, în așteptarea salvatorilor
Care sunt principalele măsuri de prim ajutor pe care trebuie să le cunoști?
În funcție de natura urgenței cu care te confrunți, există anumite măsuri de prim ajutor pe care le poți aplica. Iată principalele tipuri de urgențe și cum poți interveni corect.
Ce faci în cazul în care un adult sau un copil se sufocă?
Cu cealaltă mână dă-i 5 palme pe spate, cu podul palmei, între omoplați, cu o mișcare de jos în sus. Dacă victima continuă să se sufoce, efectuezi compresii abdominale. Rămâi în spatele victimei, strânge degetul mare în pumn și pune pumnul cu partea cu degetul mare perpendicular pe abdomen, la jumătatea distanței dintre buric și capul pieptului victimei. Pune cealaltă mână peste pumnul strâns. Efectuează compresii, de jos în sus. Dacă problema persistă, alternează între loviturile pe spate și compresiile abdominale.
Ce faci în cazul în care un bebeluș se sufocă?
ținându-i capul la nivelul mâinii tale, îndreptat în jos. Sprijină-i fața și deschide-i gura. Dă-i 5 palme pe spate, chiar între omoplați, cu podul palmei. Dacă nu se întâmplă nimic, întoarce copilul susținându-i capul și așază-l pe spate, pe pulpa piciorului. Efectuează 5 compresii toracice, folosind două degete. După efectuarea compresiilor, inspectează interiorul gurii bebelușului. Dacă problema persistă, repetați pașii.
Ce faci în cazul în care o persoană leșină?
După ce ai verificat dacă persoana respiră, întinde-o pe spate, cu picioarele drepte. Plasează brațul cel mai apropiat de tine într-un unghi drept față de corpul victimei, cu palma în sus. Ridică cealaltă mână și poziționeaz-o pe urechea victimei, palma în jos. Îndoaie piciorul opus al victimei și, prinzând-o de genunchi, întoarce-o pe o parte. Înclină-i capul pe spate și deschide-i gura. Până la sosirea serviciilor de urgență verifică că victima continuă să respire.
Ce faci atunci când o persoană este în stop cardiac?
Înainte de a începe masajul cardiac, asigură-te că victima nu reacționează și nu respiră. Apelează serviciul 112 și folosește funcția de difuzor, pentru a putea începe cât mai repede resuscitarea. Pune mâinile una peste cealaltă și poziționează-le în jumătatea inferioară a pieptului. Efectuează 30 de compresii, cu brațele întinse și coatele blocate. Continuă cu două respirații salvatoare și reia compresiile. Continuă până ce victima își revine sau până la sosirea serviciilor de urgență. Dacă ești într-un loc public, cere unui martor să caute un defibrilator cardiac semi-automat extern.
Ce faci atunci când un bebeluș este în stop cardiac?
Apelează serviciul 112 și folosește funcția de difuzor, pentru a putea începe cât mai repede resuscitarea. Efectuează imediat respirația gură la gură și nas, de 5 ori, în timp ce îi ții capul într-o poziție neutră. Așază victima pe jos, cu grijă, pe o suprafață rigidă. Efectuează compresii pe piept, apăsând cu vârful degetelor, în timp ce măsori presiunea: o treime din adâncimea toracelui. Realizează aproximativ două compresii în fiecare secundă, iar după fiecare 30 de compresii, oprește-te pentru a efectua 2 respirații gură la gură și nas.
Descoperă ce să faci și în alte situații de urgență
Ce să faci în caz de entorsă sau fractură?
Ce faci în cazul unei tăieturi?
Ce să faci în caz unei arsuri?
Ce faci în caz de insolație?
Ce să faci în caz de sângerare externă?
Ce faci în caz de înec?